Fördelar – merinoull

Den största fördelen tycker jag är att merinoull inte kliar och sticks. Den är mjukare och passar utmärkt till barnkläder. Det är också vanligt med merinoull i sportkläder. Ull håller dig varm när det är kallt, men utan att det blir svettigt.

Vad är merinoull?

Merinoull kommer från Merinofåren. De avlas framför allt för ullens skull. De garner jag använder är mulesingfria.

Vad betyder mulesingfritt?

Mulesing är en metod som används på fåren som ullen kommer ifrån. Metoden går ut på att man skalperar bakdelen på fåren för att förebygga angrepp från blåflugor. Merinofåren har veckig hud och det gör att flugorna gärna lägger sina ägg där. Ingreppet görs ofta utan bedövning och kan vara plågsamt för fåren. Mulesingfri ull betyder att denna metod inte har använts.

Finns det ekologisk merinoull?

Det vanligaste är Oekotex-certifierade garner. Det garanterar att garnet är fritt från gifter och genomgår regelbundna kontroller. För att få kallas ekologiskt krävs GOTS-certifiering. Det verkar ovanligare och jag har bara hittat sådant merinogarn som är uppblandad med bomull.

Varför kliar inte merinoull?

Ullen har tunnare och slätare fibrer och blir därför mjukare.

Hur tvättar man sockarna?

Ull behöver inte tvättas så ofta. Den är självrengörande och har antiseptiska egenskaper.  Ull motverkar dålig lukt. Garnet jag stickar av är superwash-behandlad och kan tvättas i maskin på 40 grader. Använd inte sköljmedel. Sockarna ska inte ligga i blöt och ska helst torkas plant.

Vad betyder superwash-behandlad?

Ullen är behandlad så att den inte tovar och krymper när man tvättar plagget i maskin.

Hur tålig är merinoull?

Ullen är spunnen av många tunna strängar vilket gör plaggen mycket slitstarka.

Hur är det att sticka av merinoull?

Det är roligt att sticka av merinoull eftersom den är så mjuk. I många garnbeskrivningar står det att man ska hellre sticka för hårt än för löst. Detta för att garnet är väldigt elastiskt.

Här kan du köpa färdigstickade barnsockar i giftfri OekoTex-certifierad 100 % merinoull.

1 reaktion på ”Fördelar – merinoull”

  1. Pingback: Hitta rätt storlek på barnsockarna | Stickat & Sytt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *