Miljömärkta och giftfria barnkläder
Varför miljömärkta barnkläder?
Många kläder använder vi närmast kroppen och då vill vi vara säkra på att de inte innehåller gifter. Att varje dag utsätta våra barn för risken att kläderna innehåller gifter är inget en förälder vill. Det är tack och lov lätt att hitta miljömärkta och giftfria tyger och kläder och de flesta försäljare är mån om att tala om att deras tyger och kläder är miljöcertifierade.
Vad är ekologisk bomullstrikå?
När ett tyg, garn eller ett plagg kallas ekologiskt betyder det att produkten odlats och förädlats enligt EU-direktivet för ekologisk produktion. Produkten måste vara certifierad enligt speciella villkor för att få kallas ekologisk, t ex GOTS-certifiering. OekoTex 100-certifieringen garanterar att tyget inte innehåller några gifter och har den strängaste av OekoTex-certifieringarna. Det verkar som att detta tyg ibland kallas ekologiskt även om det inte garanteras att bomullen är ekologiskt odlad.
Att ett tyg kallas trikå betyder att det är stickat. Då blir det lite elastiskt. För att få ett ännu mer töjbart och formbart tyg blandar man i ca 5 % lycra eller spandex. Ibland kallar man det för elastan. Det gör att plagget håller formen bättre. Trikå kan göras av olika material och jag har valt tyger som är gjorda av bomull.
Vad är det för skillnad på trikå och jersey?
Trikå kommer av franska tricot som betyder stickning. Det är ett samlingsnamn för olika sorters maskinstickade tyger. Jersey kallas ibland singeljersey och är det engelska namnet för trikåtyger.
Hur vet jag att kläderna är ekologiska?
Jag köper tygerna i olika webbutiker. Många av dem säljer enbart miljöcertifierade tyger. De som har även icke miljömärkta tyger är noga med att skriva ut på de miljömärka tygerna vilken certifiering de har. Ibland står det även på stadkanten på själva tyget vilken miljöcertifiering de har. De icke certifierade tygerna är ofta billigare.
När jag började att sy för några år sedan visste jag inte så mycket om olika tyger. Ibland blev det miljömärkta och ibland inte. När jag nu jämför dessa tyger känns det som att de icke miljömärkta är av sämre kvalité. De känns strävare och de mörka tygerna tappar ibland färgen vid tvätt. Men jag kanske inbillar mig för att jag inte gillar dem?
Nu köper jag alltid tyger som är certifierade!
Vad är miljöcertifiering?
De vanligaste certifieringarna är Oeko-Tex 100 standard och GOTS. Båda är internationella miljömärkningar. Oeko-Tex 100 standard handlar mer om att själva tyget ska vara giftfritt. GOTS är en strängare certifiering och innehåller även ett socialt ansvar vid tillverkningen. GOTS-certifieringen har alltså högre krav. Den garanterar även att bomullen är ekologiskt odlad.
Oeko-Tex® 100
Oeko-Tex® 100 är en världsomfattande hälsomärkning för textila råvaror och slutprodukter. En Oekotex-certifiering innebär att produkterna inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Märket ska garantera att inga ohälsosamma kemikalier finns kvar i textilen och att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem.
För att en produkt ska få märkas med Oeko-Tex-märket ska den genomgå omfattande tester och kontroller varje år. Några exempel på vad som kontrolleras är bland annat färghärdigheter, pH-värde, formaldehyd, tungmetaller, acrylaminer, bekämpningsmedel, flamskyddsmedel, ftalater, flyktiga organiska värden och biocider.
Oeko-Tex certifieringen garanterar inte att bomullen i tyget är ekologiskt odlad men kraven på spår av bekämpningsmedel är så hårda att det är svårt att använda giftiga ämnen vid odling utan att spårbara rester blir kvar i tyget.
OEKO-TEX® Confidence In Textiles
GOTS
Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. Alla företag som bidrar till den färdiga produkten har stränga regler och riktlinjer. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan. Kedjan innefattar flera steg från den ekologiskt odlade bomullen, stickning/vävning och till tryckprocessen. Det finns krav på att utesluta miljöfarliga och giftiga substanser till krav på säker arbetsmiljö, minimilöner samt att inget barnarbete förekommer. Alla företag som är med i tillverkningen av tyget måste klara de kontroller som görs varje år. Annars förlorar de certifieringen.
Global Organic Textile Standard (GOTS)
Är muddarna miljömärkta?
Den muddväv jag använder är Oeko-tex 100 certifierade.
Är tråden miljömärkt?
Den sytråd jag använder heter Gütermann Alla tygers tråd och är certifierad enligt Oeko-Tex 100.
Är garnet i yllesockarna giftfritt?
Ja, garnet är certifierat enligt Oeko-Tex® Standard 100
Det är även garanterat Mulesing-fritt.
Vad betyder mulesingfritt?
Mulesing är en metod som används på fåren som ullen kommer ifrån. Metoden går ut på att man skalperar bakdelen på fåren för att förebygga angrepp från blåflugor. Merinofåren har veckig hud och det gör att flugorna gärna lägger sina ägg där. Ingreppet görs ofta utan bedövning och kan vara plågsamt för fåren. Mulesingfri ull betyder att denna metod inte har använts.
Var köper jag tyger, muddväv och tråd?
Det finns väldigt, väldigt många nätbutiker som säljer tyger mm. Några av dem säljer enbart miljömärkta tyger. Där handlar jag helst men jag letar även på många andra ställen som har stort sortiment av certifierade tyger. Ibland kommer ni kunder med förslag och önskemål och på så sätt får jag ny inspiration.
Varför väljer jag att sy av miljömärkta, giftfria tyger?
Jag tycker att vi alla ska göra vad vi kan för att minska på giftet runt omkring oss och framför allt kring våra barn. Att sy i enbart miljömärkta tyger är ett enkelt val och det är inte alls svårt att hitta färgglada, roliga, snygga och vackra tyger. Ju mer miljömärkt och giftfritt vi väljer, desto större blir utbudet. Om ingen vill köpa det ”giftiga” så finns snart ingen som vill sälja heller.
Du kan hjälpa till!
Hjälp till att öka det hållbara och giftfria utbudet, köp miljömärkt!
Tack!